Beszámoló az I. SAJTAKADÉMIA konferenciáról
Szakkollégiumunk tagjai, Kiss Attila és Gál János augusztus 23-án részt vett a Sajtkészítők Egyesülete szervezésében megvalósult szakmai rendezvényen, melynek helyszínéül az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa szolgált. Cikkünk az ott tapasztaltakat foglalja össze.
„Nem az a lényeg, hogy mit tudunk jól, hanem, hogy miben tudunk jobbak lenni versenytársainknál…”
- hangzott el Miklós Ilona előadásában a kézműves sajtkészítés piaci lehetőségeit vizsgálva. A színvonalas, sokrétű előadásokat hallva a teljes hallgatóság meggyőződhetett róla, hogy valóban több olyan szegmens van, amelyben a kézműves termékek nem csak felveszik a kesztyűt, hanem jelentős előnyben is vannak a tömeggyártásban előállított, esetlegesen külföldről származó konkurenciával szemben.
A teljesség igénye nélkül az elhangzott előadásokban szó volt az EU-n belül hatályos eredetvédelmi lehetőségekről, nyerstej-kezelési technológiákról, a tejtermékek funkcionális élelmiszerként való alkalmazhatóságáról (pl.: kontrolált takarmányozással a szelénhiány csökkentése), a valódi kézműves termékek védelméről a divathullámot meglovagló ”kontárokkal” szemben.
A gasztronómiában betöltött szerep sem maradhatott el, a megszokott bor-sajt fúziót kiegészítve Vásárhelyi István sörgasztronómus adott elő a sörök sajtokkal való párosításának lehetőségeiről. Élelmiszertudományi Karunk docense, Dr. Kókai Zoltán a tanórákon megszokott, lehengerlő stílusában mutatta be a sajtok érzékszervi minősítésének folyamatát. A programot színesítve, a szakmai prezentációk mellett Szabó-Füredi Eszter óvodapedagógus betekintést adott az alkalmazott pedagógia egy szegletébe, melynek célja, hogy az élelmiszer előállítást saját kezükön megtapasztalva a gyerkőcökből leendő tudatos fogyasztót neveljen.

Kétség sem férhet hozzá, hogy a konferencia elérte célját, azaz fórumot teremtett a sajtkészítők, kereskedők, illetve turizmussal foglalkozók számára ”eszméik és rögeszméik” megosztására. Örömmel tapasztaltuk, hogy kivétel nélkül nyitottak voltak a megismert szakemberek a szakkollégiumunkkal való együttműködésre, így a jövőben több közös szervezésű program is megvalósulhat.
Ezúton is köszönjük a meghívást Kerekesné dr. Mayer Ágnesnek!
A konferenciáról további információ az alábbi linken található:
www.sajtakademia.hu
Továbbá aki kedvet kapott a kézműves sajtok megismeréséhez, annak sem kell sokat várnia, hiszen hétvégén kerül megrendezésre az V. Magyar Sajtmustra, Nagyegyházán:
https://www.facebook.com/events/758661137639462/
Szerző: Gál János, Kiss Attila
Megjegyzések
Megjegyzés küldése